ne,,Obyčajná,, žihľava v kuchyni..

Niekto ju považuje za burinu a starostlivo ju vytrháva, niekto sa dokonca hnevá keď sa popŕhli.. mamičky zdesene okrikujú svoje ratolesti pozóór žihľava..
Od času, keď som si uvedomila, že mi na dvore rastie doslova poklad, má u nás v kuchyni nezastupiteľné miesto. Rastie všade, nepotrebuje žiadnu opateru, nijakú špeciálnu pôdu či podmienky. Rastie keď je sucho, keď v jednom kuse prší, keď je teplo i keď trochu prituhne.
Ja si ju namiesto pletia nechávam na všetkých záhonoch kde mi vyrastie. Mám ju v bylinkovej špirále, medzi jahodami proste všade.
Čaj so žihľavy, výluh či kúpeľ pozná a vyskúšal asi každý, ale ja ju najradšej používam priamo na jedenie.
Mixujeme ju do ,,smúúti,, k banánom, malinám prihodím za hrsť čerstvej žihľavy. Má to neskutočnú, nezameniteľnú chuť.
Pri výrobe domácich nanukov taktiež mixujeme s ovocím žihľavu a naše studené pochúťky chutia aj deťom od susedov /keby tí vedeli čo v našich nanukoch je asi by ich len tak nezjedli.. :D /
Naše deti ju už vnímajú ako každú inú zeleninu, jedia ju v šalátoch, polievkach.. môžete ju použiť všade kde pridávate rôzne vňate, nahradí šalát, špenát..
Žihľava je plná výživných látok, vďaka ktorým má blahodarné účinky na ľudské zdravie. Obsahuje vitamín C, B, alebo provitamín A, ako aj minerály vápnik, draslík, sodík, horčík či železo. Taktiež obsahuje ako každá zelená rastlina chlorofyl, no aj kyselinu kremičitú, triesloviny, zlepšujúce imunitu a serotonín, čo je hormón, ktorý má v ľudskom tele za úlohu zabezpečovať lepšiu náladu.
Nebojte sa ju používať pri varení, skúste experimentovať. Na občasné popŕhlenie sa dá zvyknúť a mimochodom má tiež priaznivé účinky proti reume.
Aj do našej ponuky sme preto zaradili cuketovú omáčku s bazalkou a žihľavou, ktorá túto omáčku obohatí o cenné a výživné látky.. je vyskúšaná na našich deťoch, mužoch, susedoch a kamoškách.. :D

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>